Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

De Nieuwste School

www.denieuwsteschool.nl
rector: Maria Michels 
opleidingen: vwo, havo, mavo
locatie:

  • Tilburg

De Nieuwste School (DNS) is een kleinschalige school voor mavo, havo en vwo. De school onderscheidt zich door de verwondering van de leerling als uitgangspunt te nemen. Experts stellen thema’s op, waarna de leerling zelf op zoek gaat naar de antwoorden onder intensieve begeleiding van de mentor en de expert volgens een beproefde onderzoeksmethode. Vervolgens delen de leerlingen hun opgedane kennis, inzichten en vaardigheden met elkaar en met hun docent. Deze werkwijze leidt tot een rijk en gevarieerd onderwijsklimaat dat leerlingen gedurende hun hele schoolloopbaan uitdaagt en motiveert. De leerling leert zo bovendien de verantwoordelijkheid voor de eigen leerweg te nemen.

De onderwijskundige resultaten zijn voldoende tot goed. De tevredenheid onder de medewerkers, ouders en leerlingen is hoog. Ook in financieel opzicht is de school gezond.

Er zijn grenzen aan de groei van de school, zowel vanuit onderwijsconcept als huisvesting. De school streeft naar een maximale grootte van 750-800 leerlingen. Om dat te bereiken neemt de school maximaal 150 leerlingen aan in de brugklas. Hiervoor is een lotingsprocedure opgezet. Het aantal aanmeldingen in 2015 was veel hoger en de school heeft daarom daadwerkelijk moeten loten.

In 2015 is een start gemaakt met het ontwikkelen van een Digitale Persoonlijke Leeromgeving (DIPLO). Met de DIPLO wil de school alle vaardigheden en competenties laten zien die voor leerlingen en hun mentoren en experts belangrijk zijn. De DIPLO geeft eigenaarschap aan leerlingen over de eigen leerroute. Het geeft een overzicht en daarom inzicht in de voortgang van de individuele leerroute. Het biedt mogelijkheden om te sturen op vaardigheden als samenwerken, communiceren en probleemoplossend vermogen. Verder sturen de leerlingen elkaar door onderlinge (leerling-)feedback.

In schooljaar 2015-2016 bestaat de school 10 jaar. Daaraan is en wordt op meerdere manieren aandacht besteed. Onder andere met een schoolfeest in november 2015 voor leerlingen, mentoren, experts en andere personeelsleden. En op 9 maart 2016 was er een symposium voor professionals die werkzaam zijn in het onderwijs of daar bestuurlijk of politiek bij betrokken zijn.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)