Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Vluchtelingenonderwijs

De komst en toename van het aantal vluchtelingen in 2015 heeft ook voor de vereniging het gevolg dat een steeds groter wordende groep vluchtelingkinderen goed onderwijs dient te krijgen. 2College Vluchtelingen in Oisterwijk verzorgt sinds de jaren negentig onderwijs aan AMV’ers, alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Gevolgde vakken zijn onder meerNT2,burgerschap, food and facility en bewegingsonderwijs. Dit onderwijs is gericht op de eerste periode van opvang, vaak twee tot vijf maanden. In deze periode wordt over de status besloten: blijven in Nederland of terugkeer naar land van herkomst. Mocht blijven aan de orde zijn, dan volgt een overplaatsing naar een internationale schakelklas (ISK) met daarna een vervolg in het reguliere onderwijs.

Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag en behoefte is besloten om een nieuwe vluchtelingenschool in te richten in de gemeente Tilburg. 2College verzorgt per januari 2016 op een nieuw ingerichte nevenvestiging vluchtelingenonderwijs. In beide locaties zijn 24 fte’s werkzaam. Ook de Bossche Vakschool en het Merletcollege in Grave verzorgen, in een ISK, onderwijs aan vluchtelingen die mogen blijven.

Het personeel staat voor een grote opgave om niet alleen goed onderwijs te verzorgen, maar ook om de leerlingen een warm welkom te bieden als tegenhanger van de vaak opgedane trauma’s die in de voorafgaande periode zijn opgelopen.

De toenemende in- en doorstroom van nieuwe vluchtelingleerlingen zal zeker de komende periode voor het gehele onderwijs de nodige uitdagingen met zich meebrengen.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)