Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Het stimuleren van leerlingen door OMO-prijzen

Ieder jaar reikt een jury OMO-prijzen uit om talentvolle leerlingen te stimuleren. Elke school kan voor iedere categorie een werkstuk inzenden. De leerlingen met het beste werkstuk ontvangen een prijs in de vorm van een geldbedrag.

Er zijn prijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo (sectorwerkstukprijs) en voor de opleidingen havo en vwo (profielwerkstukprijs). Daarnaast is in 2015 de OMO–praktijkwerkstukprijs, voor de opleidingen praktijkschool, vmbo-b en vmbo-k, ingesteld.

Praktijkwerkstukprijs

In de opzet van deze prijs vallen er, in tegenstelling tot de andere prijzen, niet drie, maar vijf werkstukken in de prijzen. De bedoeling hiervan is om nog meer leerlingen in het zonnetje te kunnen zetten met hun bijzondere prestatie. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij: het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de wijze waarop een leerling - of een groep leerlingen - vakmanschap of burgerschap toont.

In 2015 wonnen Anne-Marie Kimmel, Arthur Groen en Rick Hoekman van het Munnikenheide College de eerste prijs van 1.000 euro. Zij bedachten en ontwierpen een bankje binnen het thema ‘verbinden’. Dit bankje is daadwerkelijk geplaatst voor de plaatselijke Lambertuskerk in Etten-Leur.

Sectorwerkstukprijs

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste sectorwerkstuk. Dit werkstuk is een vakoverstijgend en binnen de sector passend onderdeel van het schoolexamen, waarbij zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling zijn.

Binnen deze categorie won Fabian van Brakel van het Sint-Janslyceum de eerste prijs. Hij schreef een kinderboek met als titel ‘Het verdwaalde eendje’. De jury complimenteerde Fabian met de gekozen vorm van het werk en de prachtige wending in het verhaal.

Profielwerkstukprijs

Het profielwerkstuk is een werkstuk van eindexamenkandidaten havo of vwo waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van ten minste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

Martijn de Voogd, Bouke Timmermans en Steven Haarbosch van het Cambreur College (Scholengroep Kwadrant) wonnen in 2015 de profielwerkstukprijs voor de havo met hun werkstuk ‘Besturing door middel van de hersenen’.
De eerste prijs voor het vwo ging dit jaar naar Inge Clemens van het Rythovius College. Zij kreeg de prijs voor haar Engelstalige werkstuk, waarin ze verslag doet van haar wetenschappelijk onderzoek: ‘Fragment Based Drug Design in HADDOCK with the neuraminidase protein of the influenza virus’.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)