Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Risico’s en onzekerheden – Financiering / liquiditeit

De bouwprojecten binnen de doordecentralisatiegemeenten zijn gefinancierd met eigen middelen, kortlopende externe financiering (schatkistbankieren) en langlopende externe financiering van de BNG bank. Bij het langlopend krediet gelden de in eigendom zijnde gebouwen als onderpand. Het totaal aan beschikbaar onderpand overtreft ruimschoots de liquiditeitsbehoefte voor de komende jaren.

Door de stijgende kredietbehoefte worden momenteel gesprekken gevoerd met de Europese Investeringsbank (EIB) over het afsluiten van een nieuw kredietarrangement.

Naast de langlopende kredietvoorzieningen blijft de vereniging gebruik maken van de rekeningcourant positie schatkistbankieren. Met het ministerie van Financiën zijn afspraken gemaakt dat de vereniging 10% van de publieke jaaromzet rood kan staan op de lopende rekening. De rentevoorwaarden zijn aantrekkelijk; circa 0,2% (inclusief opslag) per jaar. Het saldo per 31 december 2015 is positief en bedraagt 24,5 miljoen euro. Het positieve saldo is ontstaan door de langlopende financiering bij de BNG bank.

Verloop liquiditeitenpositie per maand 2015 t/m 2019

Grafiek 16: Meerjarenverloop liquiditeit

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)